ETSI
0,00€(0kpl)
Vahvista tilaus

Minkälaiset kitkarenkaat kannattaa valita?

Takaisin

Kun valitset kitkarenkaat, on huolehdittava siitä, renkaan kyljessä on M + S-merkintä (mud & snow - muta ja lumi) ja kolme vuorenhuippua ja lumihiutale-merkintä (lumipitomerkintä) (kuva 1), mieluiten vielä uusi jäinen vuori-symboli (jääpitomerkintä), joka on käytössä 1.5.2021 alkaen (jääpitomerkintä- Kuva 2). Jääpitomerkki osoittaa, että rengas aidosti toimii ja on turvallinen pohjoismaisissa talviolosuhteissa.
 
Kuva 1 
Kolme vuorenhuippua ja lumihiutale
(lumipitomerkintä)
Kuva 2
Jäinen vuori
(jääpitomerkintä)

Aiempi rengasmerkintä, jossa oli vain kolme vuorenhuippua ja lumihiutale (Three Peak Mountain Snow Flake symboli 3PMSF) osoitti, että nämä olivat ankariin lumiolosuhteisiin soveltuvia talvirenkaita, mutta tämä merkintä ei ottanut huomioon Pohjoismaiden kaikkia sääolosuhteita. Viron ja Suomen säästä johtuen, vain tällä merkinnällä varustetut renkaat, eivät ole hyvin sopivat ajamiseen. Siksi tuotetiedoissa oleva renkaan kuvaus tulee myös lukea, ja varmistettavaa että siinä olisi myös jääpitomerkintä.

Kun renkaan kyljessä on vain M + S -merkintä (kuva 3) tämä ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita, että rengas olisi talvikelissä käyttökelpoinen. Liukkailla pinnoilla tällaiset renkaat eivät tarjoa samanlaista (tarvittavaa) vetovoimaa, ohjattavuutta tai jarrutuspitoa, kuten renkaat joissa on jääpitomerkintä. Renkaiden, jossa on vain M + S -merkintä, pintakuvio on kyllä aggressiivisempi kuin kesärenkaiden kuvio (jotta saavuttaa parempi pito eri olosuhteissa) ja kuviopalat ovat myös suurempia ja urat leveämpiä, mutta ne eivät sovellu Viron ja Suomen talveen. Tällaiset renkaat ovat tarkoitettu käytettäväksi Keski-Euroopan teillä.

Lumipitomerkinnällä ja jääpitomerkinnällä varustettujen renkaiden valmistuksessa käytetään pehmeämpää seosta. Kesärenkaat ja vain M+S-merkinnällä renkaat ovat valmistettu jäykemmästä seoksesta. Tämä auttaa rengasta säilyttämään muotonsa rullattaessa kuumalla tienpinnalla. Monien valmistajien talvirenkaat on valmistettu hydrofiilisestä ("vettä rakastavasta") kumista, joka pysyy pehmeänä ja joustavana pakkasessakin. Tämän joustavan kumiseoksen aniosta renkaan pito lumella ja jäällä on myös parempi. Renkaan kuvauksessa kerrotaan usein, että rengasseos on pehmeä - tällainen rengas sopii ehdottomasti paremmin  Suomen talveen.

Kesärenkaiden ja talvirenkaiden pintakuviot ovat erilaiset. Talvirenkaissa on suurempi kuviopalojen ja urien suhde, tämä tarkoittaa, että kuviopalojen välissä on suuremmat urat. Kuviopalojen reunat ovat sahalaitaiset ja terävät.
Talvirenkaan ja M + S-renkaan kulutuspinnan (ympärivuotisten) erot:


 
Jos rengas, jossa on leveät urat ja purevat reunat, liikkuu pakkautuneen lumen päällä, tarttuu lunta kulutuspinnan uriin ja jos rengas pyörii nopeasti lumi poistuu urista, sen ansiosta kontakti tienpintaan paranee. Sillä tavalla talvirenkaat tarjoavat paremman pidon kuin ympärivuotiset renkaat. 

Talvirenkaissa on myös enemmän lamelleja kuin kesärenkaissa ja lamellien muoto on erilainen.
  
 

Eivät sovellu Suomessa talvikäyttöön   

Saattavat soveltua Suomessa talvi- 
käyttöön. Etsi Lisätietoja.

Soveltuvat 100% Suomessa talvikäyttöön.
ak24.fi
X
Osamaksun laskuri
Hinta kpl.
Määrä
Yhteensä
Määräaika (kuukautta)
Käsirahan suuruus %
Osamaksun laskuri Kuukausimaksu