ETSI
0,00€(0kpl)
Vahvista tilaus

EU:n rengasmerkintä

Takaisin


Euroopan komission asetus 1222/2009 edellyttää, että kaikissa renkaissa*, jotka on valmistettu kesäkuun 2012 jälkeen ja jotka myydään EU:ssa marraskuusta 2012 alkaen, on oltava erityinen etiketti/merkintätarra tai se esitetään ostajalle oston yhteydessä.

 Näet uuden EU:n rengäsmerkintä-etiketin vasemmalla. Se on melkein samanlainen kuin kodinkoneiden, esim. pesukoneiden ja astianpesukoneiden energiamerkintä-etiketti.

Lisätietoja EU-rengasmerkinnästä ja usein kysytyistä kysymyksistä on saatavissa European Tire and Rubber Manufacturers Associationin (ETRMA) verkkosivuilla.

ETRMA verkkosivu

* henkilöautojen, hyötyajoneuvojen ja kuorma-auton renkaat.
       
1. marraskuuta 2012 lähtien kaikissa uusissa, Euroopan unionissa myytävissä renkaissa pitää olla EU-rengasmerkintä, josta ilmenee renkaan polttoainetaloudellisuus, märkäpito ja vierintämelu.


MÄRKÄPITO 

Renkaiden tärkein tehtävä on varmistaa turvallisuus kaikissa olosuhteissa. Märkäpito on yksi tärkeimmistä renkaiden turvallisuuskriteereistä.

Parempi pito ei tarkoittaa automaattisesti että renkaan vierintävastus on alhainen, sen saavuttaminen vaatii yleensä myönnytyksiä laadussa. EU:n uuden rengasmerkintäasetuksen ansiosta ostajat voivat valita itselleen parhaiten sopivan vaihtoehdon.

EU-rengasmerkinnän märkäpitoluokkia on seitsemän. märkäpitoluokituksessa A tarkoittaa parasta pitoa ja G heikointa pitoa.        
       


POLTTOAINETALOUDELLISUUS

ksi moottoriajoneuvojen polttoaineenkulutukseen vaikuttavista tekijöistä on renkaiden vierintävastus.

Vierintävastuksella tarkoitetaan sitä energiaa, joka kuluu renkaan tiekosketuksen aikana tapahtuvassa muodonmuutoksessa. Mitä suurempi on muodonmuutos, sitä suurempi on renkaan vierintävastus ja sen takia polttoaineen kulutus on suurempi. Toisin sanoen mitä pienempi on vierintävastus, sitä pienempi on polttoaineenkulutus. Se vaikuttaa energiatehokkuuteen ja siten auton käyttökustannuksiin sekä hiilidioksidipäästöihin.

Renkaan polttoainetaloudellisuusluokka määräytyy vierintävastuksen mukaan asteikolla A–G. A-luokka on paras, G-luokka on heikoin.
Musta nuoli (C-kiraimen vieressä) C-luokan vieressä osoittaa renkaan energiatehokkuusluokan.        


ULKOINEN VIERINTÄMELU

Liikennemelu on merkittävä ympäristöongelma. Sitä määritettäessä otetaan huomioon seuraavat kriteerit:
• liikenteen intensiteetti;
• ajotyyli;
• Renkaiden ja tien välinen vuorovaikutus.

Liikennemelu mitataan desibeleissä.
Kolme mustaa viivaa merkinnässä viittaa korkeaan äänitasoon ja rengas ylittää Euroopassa määritetyn maksimitason (uudet määräykset tulivat voimaan vuoden 2016 alusta).
Kaksi mustaa viivaa viittaa keskitason ääneen ja yksi viiva tarkoittaa, että kyse on hiljaisesta renkaasta, jossa renkaan äänitaso on 3 desibeliä.
Ulkoinen vierintämelu -merkintä kertoo, miten voimakkaalta renkaan vierintä kuulostaa ajoneuvon ulkopuolella oleville. Toisin sanoen se ei ilmaise ajoneuvon sisämelua.
Ulkoinen vierintämelu ilmoitetaan desibeleinä, ja äänen voimakkuuden ilmaisevat kirjaimet A, B ja C, joista A on hiljaisin.

EU-rengasmerkintä tarjoaa kuluttajille yhden standardin, jonka avulla renkaita voi vertailla ja jonka avulla kuluttajat saavat yksityiskohtaisempia tietoja ostopäätöksen tekoa varten. Merkinnöillä kannustetaan polttoainetehokkaampien, turvallisempien ja vähemmän melua kehittävien renkaiden käyttöön.
Merkintätiedot on esitettävä kaikista renkaista myös valmistajan verkkosivuilla, esitteissä ja asiakkaalle annettavassa teknisessä markkinointiaineistossa. Seuraavat luokat on jätetty pois uuden asetuksen sovellusalasta: kuten pinnoitetut renkaat, teollisuus- ja kilparenkaat.

Luotetaan, että jos polttoainetehokkaiden renkaiden käyttö suurenee, on mahdollista vähentää hiilidioksidipäästöjä jopa 4 miljoonaa tonnia vuodessa (riippuen polttoainetehokkaiden renkaiden markkinoille saapumisen nopeudesta) ja lisääntyy myös paremmilla pito-ominaisuuksilla renkaiden käyttö.
 
RENKAANVALMISTAJIEN VASTUULLISUUS

renkaat ovat toimitettava ostajalle etiketilla, jossa koon ja mallin merkinnät, yllä olevan esimerkin mukaisesti. Tämän vaatimuksen täyttämiseen rengasvalmistajat voivat kiinnittää tarran renkaan kuvioon. 
Kaikki myynti- ja tekniset tiedot on oltava ostajan ymmärtämällä kielellä ja jokaisen renkaan osalta erikseen. merkintätiedot on esitettävä kaikista renkaista myös valmistajan ja jälleenmyyjän verkkosivuilla.
 
RENKAASMYYJIEN VASTUU (VÄHITTÄISMYYNTI)
Henkilöautojen ja hyötyajoneuvojen renkaiden jälleenmyyjien tulee varmistaa, että:
• jokaisessa renkaassa on merkintätarra näkyvässä paikassa tai
• ennen jokaisen renkaan myyntiä merkintätiedot näytetään loppukäyttäjälle ja merkintätiedot ovat renkaan lähellä.

Merkintätiedot on esitettävä myös silloin, jos renkaat ovat myyty siten, että ostaja ei ole nähnyt niitä.

Kaikkien renkaiden (henkilöautojen, hyötyajoneuvojen, kuorma-autojen ja linja-autojen renkaat) jälleenmyyjien on varmistettava, että jokaisen ostetun renkaan merkintätiedot ovat myös ostokuitissa tai sen mukana.
ak24.fi
X
Osamaksun laskuri
Hinta kpl.
Määrä
Yhteensä
Määräaika (kuukautta)
Käsirahan suuruus %
Osamaksun laskuri Kuukausimaksu